Älykäs intuitio - oivalluksen pikatie


Kuvittele että seisot lumisen rinteen huipulla. Edessäsi avautuu puhdas rinne, jota kukaan ei vielä ole laskenut. Voit laskea ihan mistä haluat ja nauttia vapauden tunteesta.

Toisella kerralla rinteessä on jo jälki ja tuntuu ehkä helpolta valita se reitti, mikä on koettu toimivaksi.

Aivot toimivat samalla tavalla. Valitsemme tuttuja ajatus- ja toimintatapoja, koska aivoille on helpointa ja energiatehokkainta valita yhteys, joka jo toimii. Ja mitä enemmän olemme tehneet asioita samalla tavalla, sen automaattisemmin se käy.

Vähitellen käytämme yhä harvempia hermoyhteyksiä tuttujen asioiden hoitamiseen. Aivot kirjaimellisesti urautuvat ja samoin käy ajattelullemme.

Vaatii tietoista päätöstä ja ponnistelua luoda uusia yhteyksiä eli laskea rinnettä jostain muusta kohtaa kuin aiemmin. Välillä voimme olla niin syvällä urassa, ettemme edes näe muita vaihtoehtoja. Tai ehkä aloitamme uuden reitin, mutta luisumme vanhaan tuttuun takaisin, koska se tuntuu helpommalta.

Aivot ovat onneksi plastiset, ne joustavat ja muokkaantuvat, joten jos haluamme ja tiedostamme asian, voimme nopeastikin luoda uusia yhteyksiä sekä muuttaa ajattelu- ja toimintamallejamme. 

Miten luoda uutta ja käyttää intuitiota?

Kävin Innerversityn järjestämällä Oivallus-klinikalla, jossa kehitetään älykkään intuition taitoja. Päämääränä on opettaa keinoja, joilla voi avata itsessään eli aivoissaan intuitiota, luovuutta sekä rajoja rikkovaa ajattelua. 

Kirkas intuitio ja terävä päättely tuottavat yhdessä tuloksia, joihin kumpikaan yksinään ei yllä, sanoo intuitiosta väitellyt taiteen tohtori Asta Raami. Molempia tarvitaan työelämässä sekä nykyajan isojen, monimutkaisten ongelmien ratkaisemisessa. 

Intuitio käsittelee tietoa 300 000 kertaa nopeammin kuin tietoinen päättely. Siksi älykäs intuitio on valintojen ja päätösten pikatie. Mutta jotta saamme tämän tehoprosessorin käyttöön, sille pitää avautua. Uskaltaa kokeilla uusia reittejä.

Usein suurin tukos on ihmisen omat rajoittavat uskomukset. Uskomusten vuoksi saatamme pitää jotain asiaa liian vaikeana tai mieleen noussutta ajatusta tyhmänä.

Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä enemmän järkemme vastustaa jotain ajatusta tai ideaa, sen tarkemmin sitä kannattaa kuunnella. Tämä ei tarkoita sitä, että idea pitäisi valita, vaan ottaa se huomioon ja osaksi päätöksen tekoa. Kouluttaa samalla mieltä avarakatseisemmaksi: miten käyttää ja kehittää intuitiota. 

Tekniikat intuition avaamiseen ovat sinänsä hyvin yksinkertaisia: rauhoittuminen, syvään hengittäminen, tietoinen läsnäolo. Tärkeintä on antaa aivoille hetki joutilaisuutta ja rauhaa, jotta ajatukset voivat lentää ja uudet oivallukset syntyä. Pinnistely harvoin tuottaa mitään uutta. Aivojen kannalta parasta on, jos esimerkiksi kävelylenkillä katsot maisemia etkä kännykkää.

Virity uudelle taajuudelle

Opettelimme myös intuitioon virittäytymistä. Älykkyyttä ei ole vaan aivoissa vaan koko kehossa. Usein kehomme aistii asiat ennen kuin tieto kulkee aivoihin. Kehoa on myös vaikeampi huijata kuin aivoja. Siksi myös kehon viestejä kannattaa kuunnella. 

Intuitiota voi käyttää myös tietoisesti. Voi asettaa itselleen kysymyksen mihin haluaa vastauksen tai päämäärän jota tavoittelee. Näin intuitio alkaa syöttää tietoiseen mieleen havaintoja, joiden se arvelee palvelevan päämäärää. 

Samalla on tärkeää kehittää havainto- ja erottelukykyä. Kehon ja mielen moninaiset signaalit - pelot, toiveet ja mielikuvitus - tulee osata erottaa aidosta intuitiivisesta tiedosta. Kaikki päähänpistot eivät ole intuitiota. 

Intuitio on puhdas neutraali tieto ilman tunnetta. Tieto joka vain on. 

Raamin mukaan mieltä voisi verrata vaikkapa televisiovastaanottimeen, joka voidaan virittää uusille taajuuksille ja näin saada uutta tietoa. Tämä vaatii kuitenkin harjoittelua miten kehittää intuiota ja kykyä vastaanottaa uutta tietoa.

Myös uni on tärkeää uusien aivopolkujen löytämisessä. Ihmisen nukkuessa aivot siivoavat turhia rönsyjä pois ja vahvistavat tärkeitä yhteyksiä. Puhaltavat aivohapsiaiset pois, kuten ystäväni totesi.

Oma matkani intuition kiehtovassa maailmassa jatkuu koko syksyn. Seuraavaksi tutkitaan henkilökohtaista intuitiota. Odotan innolla omien luutuneiden käsitysteni ravistelua. 

Filosofi Oshoa lainaten: Mieli kykenee ajattelemaan vain sitä minkä se jo tietää, pureskelemaan vain sitä mikä on jo pureskeltu.

”Ennakkoluuloiset silmät ovat sokeat,  ja johtopäätöksiä täynnä oleva sydän on eloton.” - Osho, Rohkeus

 Anu Kuistiala

anu@quickmedia.fi

Twitter: @kuistiala

Facebook: Quick Media Oy