Itken yksin vessan lattialla - kuka muu?

Ahdistus painaa rinnassa niin että painut kasaan. Itket yksin suihkussa kun ajattelet ettei kukaan näe. Et kestä ylipirteitä ihmisiä, jotka levittävät empatiaansa kaikkialle ja ovat niin hemmetin ystävällisiä. Haluat vaan vetäytyä pois kaikesta. Jonnekin jossa kukaan ei halua sinulta mitään.

Itse asiassa voisit onnitella itseäsi. Itken yksin. Olet oman itsesi ytimessä. Ahdistus kertoo asioista, joita olemme itsessämme laiminlyöneet ja nousevat pintaan vaatimaan huomiota. Viisaita ovat ne, jotka sitä kuuntelevat ja kysyvät itseltään mikä tunne minussa nyt itse asiassa kaipaa huomiota. 

On helppoa syyttää tylsää työpaikkaa, huonoa esimiestä, elämänkumppania, lapsuutta tai muita ulkoisia olosuhteita. Kaikkein rankinta on havaita, että asioiden ratkaisu tai syy löytyy yleensä meistä itsestämme ja omasta ajattelutavastamme. Omista sielun mustista syövereistä, joita meillä kaikilla on ja jonne katsominen saattaa olla aika epämiellyttävää puuhaa.

Löytyy kateutta, mustasukkaisuutta, kelpaamattomuuden tunnetta, vihaa, katkeruutta, surua, uhrautumista, itsensä vähättelyä ja laiminlyöntiä.

Yksin itkeminen voi vapauttaa

Meidän on helppo jakaa iloa ja yhtyä toisen suruun, mutta mitä teemme kateudelle ja mustasukkaisuudelle? Piilotamme. Entä katkeruudelle tai vihalle? Annamme sen jäytää itseämme hiljaisesti. 

Usein salaamme nämä myös itseltämme. On vaikeaa tunnustaa itselleen sielun mustat syöverit. Nähdä itsensä pimeä puoli ja hyväksyä se. 

Olin yhdessä tilaisuudessa, jossa näistä asioista puhuttiin. Pienessä piirissä tunnustimme toisillemme synkkiä hetkiämme. Kävi ilmi että jokainen kuvittelee olevansa yksin rankkojen tunteidensa kanssa ja itkee yksin. Ehdotin leikilläni, että pitäisi olla sovellus, josta voi katsoa missä kaikkialla muualla joku muu juuri nyt itkee surkeuttaan vessan lattialla. Voisi olla lohduttavaa huomata, miten ympäri maailmaa kännykän ruudulla vilkuttaisivat pisteet kertomassa, että hei täälläkin on nyt aika paska fiilis. 

Paikkatiedoista voisi nähdä että naapuritalossakin joku tyyppi potee surkeuttaan. Vessan lattialta voisi laittaa viestin #täällämyös ja saada lohtua. Parhaassa tapauksessa tyypit voisivat päättää nousta ylös, mennä ulos, puhua keskenään ja huomata etteivät ole yksin.

Anu Kuistiala

anu@quickmedia.fi

Twitter@kuistiala